Ca sa va bucurati din nou de confortul unui spatiu optim climatizat
Constatare si Deplasare Gratuita

Consumul de energie electrica la un aparat de aer conditionat

Directivele europene in domeniul energiei impun etichetarea energetica la orice aparat electrocasnic comercializat. Consumul de energie electrica la un aparat de aer conditionat depinde de clasa de eficienta energetica in care acesta se incadreaza:

Eticheta energetica contine 7 culori, de la verde (mai eficient) pana la rosu (mai putin eficient).

Incadrarea unui aparat de aer conditionat intr-o clasa energetica se face si in functie de valorile COP si EER.

COP (coefficient of performance) sau coeficientul de performanta reprezinta raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata si e un parametru e folosit in sistemele de incalzire.

Spre exemplu, daca COP=3 pentru o pompa de caldura, aceasta inseamna ca la 1 kW de energie electrica consumata ea va genera 3 kW de energie termica. Este un randament foarte bun, ceea ce inseamna ca consumul de energie electrica la un aparat de aer conditionat este mai mic comparativ cu alte aparate electrice de incalzit.

De aceea, un aparat de aer conditionat reprezinta solutia optima de incalzire primavara si toamna, cand tremperaturile externe nu scad sub 7° C.

Pentru racire se foloseste EER (energy efficiency ratio) sau rata de eficienta energetica, care reprezinta raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. Tabelul de mai jos ilustreaza legatura dintre COP, EER si clasa energetica:

In SUA se foloseste un alt indicator al eficientei energetice SEER (seasonal energy efficiency ratio) numit rata de eficienta energetica sezoniera. SEER = COP X 3,792, ceea ce inseamna ca 13 SEER echivaleaza cu un COP de 3,43 ceea ce ar corespunde clasei energetice B.

Si in SUA legislatia impune folosirea unor aparate de aer conditionat cat mai eficiente. Acestea trebuie sa aiba un SEER de cel putin 13, exceptie facand aparatele montate la ferestre, cu putere de racire mai mica si un SEER in jur de 10.

Daikin a conceput un sistem propriu VRV (variable refrigerant volume ) pentru care detine marca inregistrata, de aceea termenul folosit de alti producatori este VRF (variable refrigerant flow). Acest sistem inovator economiseste energie prin reglarea si adaptarea precisa a debitului de refrigerant in functie de nevoile de incalzire sau racire a spatiului din interiorul unui imobil.

Consumul de energie electrica la un aparat de aer conditionat trebuie luat in considerare, deoarece un aparat cu eficienta energetica redusa va creste semnificativ costurile de utilizare.