Ca sa va bucurati din nou de confortul unui spatiu optim climatizat
Constatare si Deplasare Gratuita

10 criterii de alegere a aparatului de aer conditionat

Un aparat de aer conditionat e un bun de folosinta indelungata si, dat fiind si pretul sau ridicat, e nevoie sa fiti bine informat inainte de a cumpara unul. Iata 10 criterii de alegere a aparatului de aer conditionat, astfel incat sa puteti face o achizitie adecvata nevoilor dvs.

1. Capacitatea de racire

Optiunea pentru un aparat mai mic sau mai mare depinde de capacitatea de racire necesara, care se exprima in BTU/h sau KW. Capacitatea de racire pe care ar trebui sa o aiba aparatul achizitionat depinde de multi factori, detalii despre acest subiect gasiti in articolul Calcul BTU

De ce e necesar acest calcul?
Deoarece un aparat cu capacitate prea mare va avea un ciclu rapid de racire a aerului, fara a reusi sa elimine corespunzator excesul de umiditate din aer. In timp ce la un aparat cu capacitate prea mica ciclul de racire va fi indelungat, ceea ce inseamna suprasolicitarea lui. In plus, va usca excesiv aerul fara a reusi sa raceasca satisfacator.

2. Consumul de energie electrica

Este un aspect important, pentru ca aparatul de aer conditionat face parte din categoria marilor consumatori. Mai multe detalii aici: Consumul de energie electrica la un aparat de aer conditionat

Normele europene si progresele tehnologice in domeniul aparatelor electrocasnice au facut necesara introducerea a inca 3 clase energetice suplimentare A+, A++ si A+++.
Nu va lasati pacaliti de diferenta de pret dintre un aparat din clasa superioara si unul din clasa inferioara, pentru ca aceasta diferenta o veti amortiza in primul an de functionare.
Cel mai avantajos din punct de vedere al consumului este un aparat cu tehnologie inverter care realizeaza o economie intre 30% si 60%, in functie de marca si model.

3. Functiile aparatului de aer conditionat

Nivelul de confort depinde in mare masura de numarul de Functii de baza si Functii suplimentare cu care aparatul este dotat.

4. Nivelul de zgomot

Se exprima in decibeli si se masoara atat pentru unitatea interioara, cat si pentru cea exterioara. Cereti vanzatorului sa va recomande un model de aparat de aer conditionat mai silentios.

5. Marca aparatului de aer conditionat

O marca de prestigiu reprezinta intotdeauna cea mai buna alegere, dar puteti opta si pentru pentru echipamente “noname”, fabricate, importate si distribuite de firme importante in domeniul aerului conditionat. Aceste aparate apar sub alta marca comerciala, la preturi mai mici, au piese mai slabe calitativ, dar cu caracteristici apropiate de marca mama.

Nu va lasati tentat de pret ca sa achizitionati aparate de aer conditionat “noname” pentru ca nu va ofera garantia calitatii si riscati sa nu gasiti piese de schimb in caz ca se defecteaza.

6. Tipul de aparat de aer conditionat

Se alege aparatul potrivit in functie de scopul urmarit, de destinatia si caracteristicile spatiului ce trebuie racit/ incalzit, foarte util in acest sens fiind sfatul unui specialist.

7. Termenul de garantie

Fiti atenti la garantia oferita, pentru ca este un indicator important al fiabilitatii produsului. Termenul de garantie pentru majoritatea aparatelor de aer conditionat este de 3 ani si de 5 ani pentru compresor. Dar un aparat de marca bine intretinut poate functiona pana la 8-10 ani.

8. Montarea aparatului de aer conditionat

Unele echipamente au pretul montajului inclus in pretul de achizitie, altele nu. Montajul trebuie sa fie facut de o firma autorizata, altfel riscati pierderea garantiei.
Mai multe detalii gasiti aici: Montarea aparatului de aer conditionat

9. Designul aparatului

Design-ul aparatului de aer conditionat este un factor important, pentru ca infrumuseteaza si contureaza personalitatea spatiului interior. Alaturi de performanţele tehnice, producătorii propun diverse variante de finisaj şi de culoare, oferindu-va multiple posibilitati de alegere.

10. Pretul

Desi foarte important, pretul nu ar trebui sa fie singurul criteriu in alegerea unui aparat de aer conditionat. Nu va lasati tentati de pret pentru a cumpara aparate ieftine care sunt depasite tehnologic, consuma mult sau nu ofera garantia unei bune functionari.

Dar nu cadeti nici in extrema cealalta, ahizitionand aparate de aer conditionat la preturi foarte mari. E posibil sa vreti sa le schimbati in citiva ani, cand vor fi lansate pe piata noile modele si tehnologii, mult mai economice si mai performante.

Luand in calcul acest e10 criterii de alegere a aparatului de aer conditionat puteti achizitiona produsul potrivit, care sa aduca cu adevarat un plus de confort in viata dvs.